maanantai 12. tammikuuta 2015

Populaatioista voi syntyä vähitellen uusia lajeja

Uusia käsitteitä jälleen luvassa: mikroevoluutio ja makroevoluutio. Mikroevoluutiossa on kyse saman lajin populaatioiden muuntumisesta perintötekijöiltään eli perimältään erilaisiksi Makroevoluutiolla tarkoitetaan uuden eliölajin syntyyn johtavaa evoluutiota. Tämä on seurausta eri populaatioiden mikroevoluutiosta. Uusia lajeja ei synny ihan noin vain, vaan se vie melko paljon aikaa. Uuden lajin syntymiseen kuluu useimmiten tuhansia vuosia ja se on pitkän erilaistumiskehityksen tulosta. Linkin takaa löytyy lisätietoa Makroevoluutiosta.

Populaatioiden evoluutioon vaikuttaa luonnonvalinnan ja muuntelun ohella, saman lajin toiset populaatiot. Erilleen ajautuneiden eliöiden elinympäristöt muuttuvat toisenlaisiksi. Kun aikaa kuluu tarpeeksi saman lajin populaatioiden eriytymisestä, eliöiden välille on voi syntyä ns. lisääntymisesteitä (isolaatiomekanismeja).

Lisääntymisesteitä ovat:

1. Populaatiot elävät eri alueilla.
2. Populaatiot elävät eri elinympäristöissä.
3. Lisääntymisajat eli sukukypsyys osuvat eri vuoden- ja vuorokauden aikoihin.
4. Soidinkäyttäytymiset (kiima aika uroksilla) ovat niin erilaisia, etteivät eri populaatioiden koiraat ja naaraat parittele keskenään.
5. Sukuelinten tai kukkien rakenne-erot estävät parittelun tai siitepölyn kulkeutumisen.
6. Sukusolut hylkivät toisiaan tai eivät yhdisty.
7. Hedelmöitys tapahtuu, mutta alkio ei kehity normaalisti.
8. Risteymä on steriili.
9. Risteytymien mahdollisten jälkeläisten lisääntymiskyky on alentunut.

Väittämiä: (O = oikein ja V = väärin)

a) Evoluutiota on tapahtunut vain menneisyydessä, eikä sitä tapahdu enää.
- V, eliöiden elinympäristöt muuttuvat ja eliöt ryhtyvät sopeutumaan tulevaan elinympäristöön, jonka kautta laji voi eriytyä toiseksi lajiksi, kun elinympäristö on erilainen kuin toisella entisellä samankaltaisella lajilla.

b) Evoluutiolla on tietty päämäärä.
- O, evoluutiolla voisi olla tietty päämäärä, mutta sitä on lähes mahdotonta saavuttaa, koska lajiutumista tapahtuisi vaikka evoluutio pääsisi määrättyyn ja tiettyyn päämäärään. Lajiutumisen seurauksena eliöt voivat jakautua uusiksi lajeiksi ja evoluutio jatkuisi. Ympäristö on jatkuvassa muutoksien tilassa.  

c) Kaikki lajit kehittyvät yhtä nopeasti.
- Ehdottomasti V, koska eri lajit kehittyvät eri aikaan, koska lajiutumiseen tarvitaan muuntuneita ympäristön olosuhteita esim. kuumasta lämpimään tai kuivasta kosteaan, jotta muuntelua voisi tapahtua ja tätä kautta syntyä uusia lajeja.

d) Kastemato on alkeellisempi eläin kuin koira.
- O, koska kastemato kuuluu eläinryhmään, jonka nimi on: Nivelmato, nivelmadot taas ovat saapuneet mereltä maalle aikaisemmin ja niillä on yksinkertainen verenkiertoelimistö ja ruuansulatusjärjestelmä eli ne ovat alkeellisimpia eliöitä kuin koirat jotka ovat nisäkkäitä, joilla on paljon monimutkaisempi esim. ruuansulatusjärjestelmä.

e) Evoluutio johtaa aina alkeellisemmasta eliöstä kehittyneempään.
- Mielestäni O, koska alkeellisemmat eliöt ovat kehittyneet aikaiseemin evoluutiossa, josta on lajiutumisen seurauksena syntynyt uusia lajeja.

f) Nykyiset lajit polveutuvat jostain toisesta nykyisestä lajista.
- Mielestäni V, koska nykyiset lajit voivat polveutua jostain sukupuuttoon kuolleesta lajista. 

g) Mutaatiot ovat tärkein evoluution aiheuttaja.
-  Mielestäni O, koska ilman mutaatioita ei tapahdu muuntelua ja muunteluhan on evoluution edellytys.

h) Suvullinen lisääntyminen tuottaa uusia ominaisuusyhdistelmiä.
- Väittämä on O, koska suvullisessa lisääntymisessä kaksi eri solua risteytyvät ja tuloksena voi hyvinkin olla erikoinenekin ominaisuusyhdistelmä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.