maanantai 26. tammikuuta 2015

Ihminen aiheuttaa häiriöitä luonnon toimintaan

Käsitekartta ihmisen aiheuttamista sekaannuksista luonnossa: 


Ihmisen toiminta vaikuttaa ekosysteemeihin ja biodiversiteettiin eli elollisen luonnon monimuotoisuus ja se on elämän kehityksen, erilaisten muutosten ja vähittäisen sopeutumisen tulosta.

Valitettavasti viimeisin sukupuuttoaalto on ihmisen itsensä aiheuttama, eikä siinä voi syyttää ketään muuta. Ihminen on aiheuttanut omalla toiminnallaan eliölajien siirtymistä alueelta toiselle, joka on aiheuttanut siirtymisalueella alkuperäisten eliölajien häviämistä alueelta.

Ihminen hävittää ekosysteemejä, johon syinä voisi mainita rakentaminen, väestönkasvu ja maa- ja metsätalous, joita tarvitaan ihmisten tarpeiden täyttämisessä. Tästä taas seuraa voimakas eroosio, esim. alueilla joilta kaadetaan puita teollisuuden tarpeisiin. Tietenkin samalla tästä myös seuraa metsien häviäminen ja lopulta lajien häviäminen - ruuan loppuminen toisilta lajeilta.

Kestävän kehityksen pohjana on ekologinen tieto. Kestävän kehityksen periaatteena on tyydyttää nykyihmisen tarpeet, jotta tulevillakin sukupolvilla olisi samanlaiset mahdollisuudet tyydyttää omat tarpeensa.

Miten maapallon ilmaston lämpeneminen todennäköisesti vaikuttaa...

a) ... jääkarhujen levinneisyyteen? Mielestäni jääkarhut muuttuvat mutaatioiden seurauksena toisenlaisiksi eläimiksi tai jääkarhut kuolevat sukupuuttoon, koska niiden elinalueet pienenevät jäätikön sulamisen perusteella, joka taas johtuu ilmastonlämpenemisestä ja niiltä loppuu ravinto, jos niiden nykyinen ravinto kuolee sukupuuttoon.

b) ... Suomen linnuston lajikoostumukseen? Lajeista tulee monimuotoisempia ja Suomessa pystyy talvehtimaan uusia lajeja, johtuen ilmaston lämpenemisestä. Tosin tästä voisi seurata myös se, että Suomessa uudet tulokaslajit syrjäyttävät alkuperäiset lajit ja näin ollen alkuperäiset lajit voivat kuolla sukupuuttoon. Riippuen kumpi lajeista on vahvemempi reviiritaisteluissa.  

c) ... metsäjäniksen ja rusakon kilpailuasetelmaan Etelä-Suomessa? Reviiritaistelut saattavat jopa myös vähentyä, kun ravintokasvit pystyvät levittäytymään suuremmille alueille ja näin ollen rusakon ja metsäjäniksen ei tarvitsisi kilpailla ruuan hankinnassa. Mutta tämä voi tosin käänytä myös toiselle kyljelle, että lajit pystyisivät lisääntymään enemmän ja näin ollen jälleen jouduttaisiin taistelemaan reviireistä. Kumpi saa parhaan paikan? Kumpi joutuu luopumaan hyvästä paikasta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.