maanantai 26. tammikuuta 2015

Saman lajin yksilöt muodostavat populaatioita

Populaatio muodostuu tietyllä alueella, samaan aikaan elävistä saman lajin yksilöistä. Olennainen asia populaatioiden rajaamisessa on myös se, että populaation sisällä olevat eliöt pystyvät lisääntymään keskenään. Populaatiota tutkittaessa on usein selvitettävä sen koko, josta voidaan laskea populaation tiheys. Populaation tiheyteen vaikuttaa ympäristön resurssit: ympäristön kyky elättää lajin yksilöitä. 

Populaation rakenteeseen vaikuttavia tekijöitä ovat: syntyvyys, kuolleisuus ja yksilöiden siirtyminen alueelta toiselle. Populaatioiden kasvuun vaikuttaa tietenkin syntyvyys ja kuolleisuus: kuinka paljon jälkeläisiä jää eloon lisääntymisikään asti. Tätä havaintoa voidaan havainnollistaa esimerkiksi eloonjäämiskuvaajan avulla (kolme päätyyppiä: kupera, kovera ja suora). Kuvaaja on (C) kovera, jos suurin osa yksilöistä kuolee nuorena (kalat, sammakkoeläimet). Kuvaaja taas on (A) kupera, jos useimmat eliöt elävät vanhoiksi ja (B) suora, jos kuolevuus on tasaista.
http://www02.oph.fi/etalukio/biologia/kurssi1/kuvat/eloonjaamiskuvaaja.png
Jos populaatio alkaa kasvamaan liian suureksi, ympäristön vastus kasvaa myös suureksi, jotta populaation kasvu tasaantuu ja saavuttaa ympäristön kantokyvyn. Eri vuosina ympäristön kantokyky voi muuttua ravintotilanteen mukaan, joten hyvänä vuotena populaatio voi kasvaa paljon suuremmaksi verrattuna huonoihin vuosiin.

Toinen populaation kasvua rajoittava tekijä on reviirikäyttäytyminen, jonka avulla vältetään yksilöiden välistä eli lajin sisäistä kilpailua. Heikommat joutuvat poistumaan alueelta, koska niillä ei ole siellä reviiriä, jolloin ympäristön resurssit riittävät alueella elämiseen.

Populaatioiden koko vaihtelee epäsäännöllisesti. Vaihtelun syyt voivat olla satunnaisia, kuten sääilmiöt, jotka vaihtelevat miten sattuu: kylmästä - lämpimään - vielä kylmempään. Tällaiset vaihtelut voivat romahduttaa ravinnon saamisen ja vaikuttaa näin ollen populaation kokoon.

Tehtävä: Populaatio on tietyllä alueella elävien saman lajin yksilöiden joukko. Millainen on...

a) ... avoin populaatio? Avoimeen populaatioon voi liittyä lisää yksilöitä. 

b) ... suljettu populaatio? Suljettu populaatio on pysyvä, et siihen ei voi liittyä lisää yksilöitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.