tiistai 20. tammikuuta 2015

Evoluutiota tutkitaan monella tavalla

Tiesitkö, että paleontologia on tieteenlaji, joka tutkii muinaista eliömaailmaa fossiilien avulla? - No minä en ollut kuullutkaan siitä ennen tätä.  Paleontologian tutkijat ovat tehneet havainnon: mitä vanhempi fossiili on, sitä yksinkertaisempi se on.

Fossiilien määritelmähän on, että ne ovat vähintään 10 000 vuotta vanhoja, kauan sitten eläneiden eliöiden jäänteitä, jotka ovat voineet syntyä usealla eri tavalla. Fossiilit ovat voineet syntyä kivettyminä, valelmina tai painaumina.

Fossiileista ei ole mitään hyötyä tutkittaessa elämää, jos niiden ikää ei voida selvittää. Tässä yhteydessä tulee uusi käsite: johtofossiili. Johtofossiili tarkoittaa eliöitä, jotka ovat eläneet runsaslukuisina tiettynä aikana maapallon eriosissa. Hyvä esimerkki tästä on ammoniitit, jotka kuuluivat nilviäisiin ja ne elivät maapallon merissä noin 250-65 miljoonaa vuotta sitten. Elävät fossiilit taas ovat maapallon alkuajoilta säilyneitä eliöitä näihin päiviin asti. Esimerkiksi siili on tällainen eliö.
http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/peruskoulu/bi/bi1/08._elaman_synty_ja_kehitys/8.2_fossiilit/embedded/fi_image

Tarkimmat todisteet evoluutiosta saadaan molekyylibiologian avulla. Eliökunnan kehityksessä DNA:n rakenteet ja aminohappojärjestys ovat muuttuneet, joten mitä erilaisemmat eliöiden DNA:n rakenteet ovat, sitä kaukaisempaa sukua ne ovat.

Surkastumat ovat jälleen yksi todiste evoluutiosta (ainakin muuntelusta). Ihmisellä on myös surkastumia (eli tehtävänsä menettäneitä elimiä) mm. häntänikamat, viisaudenhampaat, korvanliikuttajalihakset ja umpilisäke.

Yksi ihmisen surkastumista on häntäluu.

a) Mihin muut kädelliset tarvitsevat häntää? He voivat ilmaista hännällä oman hyväntuulisuutensa. Oravilla häntä tasapainottaa heidän menoaan ja jotkut eläimet voivat roikkua niistä, kuten apinat, joten häntä on oivallinen apuväline mm. ravinnon hankkimisessa. Talvisin häntä pystyy myös lämmittämään eliötä.

b) Miksi ihmisen evoluution aikana häntä on karsiutunut pois? Häntä on karsiutunut pois, koska se on turha. Ihmiselle on kehittynyt puhekyky, jolla hän pystyy ilmaisemaan oman mielipiteensä. Ihminen myös käyttää nonverbaalista (eleet, ilmeet) viestintää kommunikoidessaan muiden ihmisten kanssa. Näiden lisäksi ihmisen ei tarvitse roikkua puussa, saadakseen tarvitsemaansa ravintoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.