perjantai 19. joulukuuta 2014

Muuntelu on evoluution edellytys

Samanlajin yksilöt poikkeavat toisistaan yleensä rakenteeltaan, elintoiminnoiltaan ja käyttäytymiseltään. Nämä poikkeukset johtuvat erilaisista geneettisistä muutoksista lajin sisällä.
Tätä geneettisestä muuntumisesta kutsutaan lajin sisäiseksi muunteluksi.
Muuntelu auttaa lajeja selviytymään ja sopeutumaan erilaisiin ympäristön muutoksiin, kuten esimerkiksi tulivuorien purkauksiin.

Pitää kumminkin muistaa että ympäristön aiheuttama muuntelu ei periydy. Ympäristön aiheuttamaa muuntelua kutsutaan muovautumismuunteluksi. Muovautumismuuntelukyvyn avulla eläimet ja muut eliöt sopeutuvat omaan ympäristöönsä, selviytyäkseen erilaisissa olosuhteissa esimerkiksi kuivilla ja kosteilla alueilla elävät eliöt eivät selviytyisi toistensa ympäristöissä ilman muovautumismuuntelukykyä.  Muovautumismuuntelu antaa lajille aikaa sopeutua tulevaan ympäristöön,

Mutaatiossa geenit tai kromosomien tietyt osat tai kromosomien lukumäärät muuntuvat toisenlaisiksi. Evoluution kannalta tärkein mutaatiotyyppi on geenimutaatio, jossa yksilön ominaisuuksiin liittyvä geeni muuntuu toisenlaiseksi. Näitä poikkeuksellisia muotoja kutsutaan alleeleiksi. Tosin suurinosa geenimutaatioista ovat ns. neutraaleja mutaatioita, eli niillä ei ole vaikutusta yksilön ominaisuuksiin.

a) Mitä mutaatioissa tapahtuu? - Mutaatioissa siis yksilön ominaisuudet muuntuvat tuleville sukupolville ympräistöön paremmin kelpaaviksi.

b) Miksi mutaatioiden aiheuttama muuntelu on tärkeää evoluutiolle? - Eliöiden elinympäristöt ovat jatkuvasti muutostilassa, lajin säilymisen kannalta muuntelu on erittäin tärkeää evoluutiolle, esimerkiksi jos ilmasto lämpenee edelleen niin ei ole järkevää kasvattaa kauheeta talviturkkia turhaan ja eliön kannattaa muuntua lämpimämpään ilmastoon sopivammaksi.

c) Milloin mutaatiot ovat ainoa perinnöllistä muuntelua aiheuttava tekijä? - Silloin kun eliö lisääntyy suvuttomasti, eliöt ovat emoeliön klooneja, jos ympäristön muuntelua ei tapahdu.

Tärkein oppimani asia tästä aiheesta oli mutaatioiden tärkeys. Mutaatioita tarvitaan, jotta elämä voisi jatkua maapallolla, olosuhteista riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.