tiistai 2. joulukuuta 2014

Mitä elämä on?

Ensimmäisten tuntien jälkeen ajattelin, ettei tämä täysin kamalaa ole, eikä biologia ole pelkää kasvien tutkimista vaan se tutkii myös ympäristöä laajemmin. Ja tässä käsityksessä olen pysynyt.

Tärkeimpiä oppimiani asioita ensimmäisestä kappaleesta oli vastaus kysymykseen mistä elämän tunnistaa? 

Elämän tunnistamiseen tarvittavia asioita ovat: solurakenne, aineenvaihdunta, perinnöllisyys, lisääntyminen, kasvu, sopeutuvuus, ärtyvyys, itsesäätelykyky, kuolema ja yksilöllisyys (elinkaari: syntymä, kasvu, kuolema). Jos jokin puuttuisi, elämää ei kenties voisi luokitella edes elämäksi.

Elämiseen tarvitaan myös vettä, jotta elämää voisi olla. Veden lisäksi siihen tarvitaan myös valoa ja lämpösäteilyä. Liian kylmässä ihminenkään ei voi elää, eikä myöskään liian lämpimässä.

Elämään liittyy myös paljon käsitteitä. Tässä luettelo niistä pienimmästä suurimpaan: atomi, makromolekyyli, molekyyli, soluelin, solu, kudos, elin, elimistö, eliö, populaatio, eliöyhteisö, ekosysteemi ja biosfääri.

Uusi käsite on biosfääri, joka tarkoittaa siis tiettyä osaa, jolla elämä on mahdollista.

(https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/ylakoulu/biologia/metsien-biologia/
4mktmte/kuvamappi2/kuvamappi/kr:file/download/
ef3422105f12a54a044ddaecc45786c5541f972e/
BI2_kasvisoluA_slatti_eoppi_1525.png )

Mieleeni tuli myös kysymys kyseisestä asiasta: "Onko ulkoavaruudessa varmuudella elämää, muualla kuin maapallolla?"
- Tähän kysymykseen voi vastata sekä kyllä että ei, koska ulkoavaruudessa on erittäin todennäköisesti useita samankaltaisia planeettoja kuin maa, joilla elämä olisi mahdollista, mutta sitä ei voi varmuudella sanoa että siellä olisi elämää tai siellä ei olisi elämää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.