tiistai 16. joulukuuta 2014

Elämän monimuotoisuus ilmenee kolmella tasolla

Mitä monimuotoisuus tarkoittaa? Monimuotoisuudella tarkoitetaan eläman erilaisuutta. Elämän monimuotoisuudesta käytetään joskus termiä biodiversiteetti, joka tulee kreikan kielen sanasta bio ja latinan kielen sanasta diversus. Biologisen evoluution aikana eliöt ovat sopeutuneet erilaisiin ympäristöihin, mutta kaikkiin eliölajeihin kuuluu erilaisia yksilöitä, jotka poikkeavat toisistaan perintötekijöiden ja ominaisuuksien perusteella. Yksikään eliö ei ole täysin samanlainen kuin toinen.

Elämän monimuotoisuudella on kolme erilaista tasoa:

  1. Ekosysteemien monimuotoisuus on tasoista laajin. Ekosysteemillä tarkoitetaan yhtenäisellä alueella elävien eliöiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja niiden muodostamaa toiminnallista kokonaisuutta. Kaikkien ekosysteemien ympäristöolosuhteet ja eliöt muuttuvat ajan mukaan.
  2. Lajien monimuotoisuudella tarkoitetaan erilaisissa olosuhteissa elävien lajien määrää ja yksilörunsautta. Puhuttaessa luonnon monimuotoisuudesta tarkoitetaan yleensä lajien monimuotoisuutta.
  3. Lajin sisäinen monimuotoisuus eli geneettinen monimuotoisuus, jolla tarkoitetaan saman lajin yksilöiden välisiä eroja, joiden taustalla ovat perintötekijät eli geenit. Lajin sisäinen monimuotoisuus (= muuntelu) lisää eliöiden sopeutumiskykyä tehtyjen tutkimusten perusteella. Muuntelu mahdollistaa pitemillä aikaväleillä evoluution eli lajin kehityksen ja uusien lajien synnyn.
Aiheesta opin että ihmisten on helpompi selviytyä muuntelun avulla esimerkiksi ympäristökatastofeista. Kuinka kauan aikaa kuluu yhden eliön mutantoitumiseen, noin keskimäärin (numeerisesti esitettynä)? Kysymykseen en löytänyt vastausta netistä.

Mistä monimuotoisuuden tasosta on kyse seuraavissa esimerkkilauseissa?

a) Puluparven yksilöt ovat keskenään erinäköisiä: Väitän että ulkonäköasiat liittyvät lajin sisäiseen monimuotoisuuteen, koska sillä tasolla tutkitaan yksilöiden välisiä eroja. Ulkonäköön vaikuttaa perintötekijät, joten tämän vuoksi sijoittaisin tämän lauseen lajin sisäiseen monimuotoisuuteen.
b) Suomalaisen havumetsän kenttäkerroksen lajeja ovat puolukka, kanerva, metsälauha ja kultapiisku. Tämän lauseen sijoittaisin ekosysteemin monimuotoisuuteen, koska tässä kuvaillaan tietyllä alueella (Havumetsän kenttäkerroksessa) olevia lajeja. 
c) Suolammen ahvenet ovat pienikokoisia ja mustanpuhuvia, kirkkaanveden ahvenet vaaleampia. Tämä lause kuuluu lajien monimuotoisuuteen, koska tässä kerrotaan erilaisissa olosuhteissa elävien lajien koosta ja väreistä. 
d) Taigalla eli pohjoisella havunmetsävyöhykkeellä on havumetsää, soita, järviä ja lehtimetsää. Tämä kuuluu ekosysteemien monimuotoisuuteen, koska tässä mainitaan tietty alue, joka voisi toimia ekosysteeminä (Taiga) ja nämä luonnon elementit muodostavat yhdessä toiminnallisen kokonaisuuden. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.