maanantai 15. joulukuuta 2014

Eliömaailman luokittelu jäsentää elämän monimuotoisuutta

Tunnilla ilmeistyi jälleen uusi käsite, taksonomia: biologian tietty osa-alue, jossa perhedytään eliöiden kuvaamiseen, nimeämiseen ja luokitteluun.

Eliömaailma voidaan jakaa kuuteen kuntaan: arkkeihin, bakteereihin, alkueliöihin eli protoktisteihin, kasveihin, sieniin ja (yllätys yllätys) eläimiin. Virukset on jätetty eliökunnan sukupuun ulkopuolelle, koska niillähän ei ole oikein selvää solurakennetta, sekä ne eivät pysty lisääntymän itsenäisesti, eli ne tarvitsevat jonkin elollisen olion ja sopivan ympäristön lisääntyäkseen.

Hieman eliökunnan osa-alueista: 
  • Arkit ovat esitumallisia ja ne ovat todellisia selviytyjiä, koska ne selviytyvät erittäin hyisissä olosuhteissa. Muistuttavat hyvin paljon bakteereja, mutta arkit ovat yksinkertaisempia kuin bakteerit.
  • Bakteerit ovat esitumallisia arkkien tapaan, mutta bakteerit ovat monimutkaisempia kuin arkit. Bakteerit toimivat luonnossa hajottajina, joten niillä on siis erittäin suuri merkitys aineenvaihdunnan kannalta.
  • Alkueliöt. Tähän ryhmään kuuluu hyvin monenlaisia eliöitä. Tähän kuuluvat kaikki muut eliöt, jotka eivät ole esitumallisia, kasveja, varsinaisia sieniä tai eläimiä. Alkuelöiden luokitus muuntuu tälläkin hetkellä.
  • Kasvit. Tähän monirikaaseen ryhmään kuuluvat sammalet, sainikkaiset ja siemenkasvit. Kaikille kasveille yhteistä on se että ne pystyvät yhteyttämään. Yhteyttämisreaktio tapahtuu kasveilla viherhiukkasissa, joita ei löydy muilta eliökunnan osa-alueilta.
  • Sienet hankkivat ravintonsa omalla rihmastollaan, jonka kautta sieni hankkii ravintonsa. Suotuisissa olosuhteissa sieni tuottaa itiöemän, jonka avulla sieni lisääntyy suvuttomasti.
  • Eläimet ovat toisenvaraisia eli ne eivät voi yhteyttää ja eläinsoluilla ei ole soluseinää. Eläinten elintoimintoja säätelee hormonien lisäksi hermosto. Eläimet saavat tietoa ympärillä olevista asioista erilaisten aistien avulla.
Virukset eivät kuulu luokitteluun, koska niillä ei ole varsinaista solurakennetta eikä omaa aineenvaihduntaa. Virukset eivät voi lisääntyä ilman elävää olentoa ympärillään.

Millä tavalla seuraavat eliökunnat eroavat toisistaan?

a) kasvit ja sienet: kasvit pystyvät yhteyttämään, mutta sienet eivät. Sienien ja kasvien rakenteessa on myös eroja: sienillä ei ole juuria niin kuin kasveilla on, sienillä ei ole vartta vaan jalka ja sienillä ei ole lehtiä kun taas kasveilla on. 

b) Bakteerit ja alkueliöt: alkueliöt ovat tummallisia, mutta bakteerit eivät. Bakteerit voivat selviytyä hengissä epäedullisissa olosuhteissa, mutta alkueliöt eivät pysty.

c) Eläimet ja kasvit: Eläimet lisääntyvät aina suvullisesti, mutta kasvit voivat lisääntyä myös suvuttomasti. Kasvit pystyvät edelleen fotosynteesiin, mutta eläimet eivät.

d) Arkit ja eläimet: Arkit ovat tumattomia, mutta eläimet ovat tumallisia. Arkit pystyvät selviytymään sellaisissakin olosuhteissa, joissa eläimet eivät. Arkit ovat pienempiä eliöitä kuin eläimet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista.